Cinci probleme pe care chitariștii le întâlnesc

Cinci-probleme-pe-care-le-au-chitaristii

Cu toții suntem oameni și este firesc să ne lovim din când în când de anumite probleme. Personal m-am întâlnit cu multe probleme în evoluția pe care am avut-o și încă mai întâmpin.

Ceea ce este important este să nu faci din aceste probleme un zid care să te oprească din a merge mai departe. O să facem astfel o listă de cinci probleme cu care eu m-am întâlnit și cu siguranță și alții s-au confruntat, iar pentru a învăța din ele vă voi propune și soluții pentru a grăbi rezolvarea lor.

 Viteza

Aceasta este o problemă destul de des întâlnită. Deși nu fac shredding pot cânta destul de rapid, iar din ce am observat secretul dezvoltării vitezei este cântatul cât mai ușor, gentil, în ceea ce privește apăsarea corzilor cu mâna stânga și folosirea penelor.

În momentul în care faceți exerciții ori repetați gamele, încercați să vă gândiți la a sta cât mai relaxați cu putință.

Cu mâna stângă trebuie să apăsați corzile numai atât de tare încât să se audă notele clar. Orice tensiune în plus vă poate împiedica progresul. Este important totodată să exersezi atât la o viteză mai redusă cu metronomul, cât și la o viteză mai mare. Dacă observați că faceți greșeli, reduceți viteza, pentru a vă păstra o tehnică bună.

Toate mișcările pe care le faceți trebuie să fie cât de economice se poate, astfel degetele de la mâna stângă trebuie să fie cât de apropiate de fretboard se poate, iar mâna dreaptă trebuie să se miște cât se poate de puțin în timp ce panați cu vârful penei. Spun acest lucru deoarece dacă folosiți prea mult din pană se poate să vă loviți de o barieră la un anumit punct deoarece nu o să vă puteți schimba poziția penei de la o coardă la altă suficient de rapid.

La recomandarea lui Petran am început să folosesc penele Jazz III de la Dunlop deoarece au vârful mai ascuțit și sunt foarte versatile, atât în formatul obișnuit, cât și cel XL. Am observat că cel mai greu alunecă cele care folosesc materialul Ultex și cele Max Grip. Este interesant de observat faptul că viteza evoluează destul de rapid o dată ce vă formați o tehnică bună.

Cel mai important este să exersați zilnic și nu o dată la o săptămână sau două, iar de fiecare dată când exersați să aveți un scop foarte precis în minte și să știți de ce faceți fiecare exercițiu în parte.

 Memorarea gamelor și a diferitelor poziții pe care le au

Într-adevăr, poate părea ceva plictisitor, ceva repetitiv, dar după cum am menționat mai sus, important este să ai un scop foarte bine stabilit și să găsești rostul fiecărui exercițiu.

După ce înveți câteva forme de Do major ori de La minor natural ori pentatonic, încercați să căutați câteva backing track-uri și cântați câteva lick-uri pe aceste game. Puteți găsi tutoriale cu lick-uri, ori puteți auzi lick-uri în cântece. Încercați să scoateți câteva dintre aceste lick-uri pe care le auziți.

Gamele vă formează un vocabular, iar aceste lick-uri pe care fie le faceți voi ori le auziți în piese, vă vor ajuta să vă dezvoltați acest vocabular. Gamele vă vor ajuta să vedeți rapid locurile în care puteți cânta și improviza pe chitară. Când folosiți backing track-uri pentru a exersa aceste game, deodată totul se diversifică și devine mult mai captivant și, prin urmare, mai ușor de reținut

Deși metronomul este foarte important, este la fel de important să îl mai opriți din când în când pentru a vă obișnui să înțelegeți și să simțiți sunetul gamelor pe care le faceți și să încercați să le folosiți într-un anumit context muzical.

 Lick-urile mele sună plictisitor

Dacă ne obișnuim să cântăm aceleași lick-uri din nou și din nou, felul în care sunăm o să devină monoton mai devreme sau mai târziu. Pentru a scăpa de această problemă trebuie să ne dezvoltăm vocabularul.

Astfel, putem învăța solo-uri noi de la artiști pe care noi îi apreciem și putem încerca să furăm lick-uri care ne plac. Acest ”furt de lick-uri” ne ajută foarte mult să ne dezvoltăm urechea, iar apoi, când ne vom simți comfortabili, le vom putea cânta într-un stil propriu. Când o să le dăm acea notă personală vom putea spune că începem să ne găsim propria ”voce”.

Priviți notele de pe chitară ca un alfabet. Important nu este doar să spui un cuvânt, ci cum îl spui și ce urmează după el. Trebuie să învățăm propoziții și să știm nu numai când să spunem ceva, ci și când să facem o pauză, să respirăm, pentru ca ceea ce improvizăm să nu sune nici prea încărcat.

Un gen muzical care ne poate ajuta foarte mult să ne dezvoltăm această capacitate este blues-ul. Ascultați artiști precum Eric Clapton (în special albumele din perioada Cream și Blues Breakers), Jimi Hendrix, Peter Green, BB King, Albert King, Freddie King, Stevie Ray Vaughan și chiar artiști mai recenți precum John Mayer, Joe Bonamassa, Derek Trucks și Gary Clark Jr

Ascultați cât mai multă muzică pentru a găsi inspirație și a vă dezvolta!

 Durere fizică

Este firesc să mai avem anumite dureri atunci când cântăm ori exersăm foarte mult.

Câteodată facem vezicule de la prea mult bending, ori de la corzi prea groase, tendinită de la exersat prea mult. Aveți mare grija la încheieturile mâinilor deoarece acestea sunt durerile care pot fi cele mai neplăcute și le putem întâmpina în special datorită sesiunilor lungi de exerciții.

Din acest motiv este bine să faceți mai multe sesiuni de exerciții de chitară cu pauze între ele de 15 sau 20 de minute într-o zi decât una singură mai lungă. Atunci când aveți dureri puteți face o pauză câteva zile de la exerciții. Fiți atenți totodată la tabulaturi, deoarece de multe ori acestea nu oferă cele mai ergonomice moduri de a cânta o anumită succesiune de note pe chitară.

Dacă ceva ce cântați nu se simte comod, puteți face o pauză pentru a regândi felul în care cântați secvența respectivă.

 Lipsa progresului

Câteodată putem observa că pur și simplu nu progresăm. Dacă întâmpinăm această problemă trebuie să ne formăm un program zilnic pentru a lucra la instrument și trebuie să vedem care sunt zonele la care trebuie să lucrăm cel mai mult. Scopul fiecărui exercițiu pe care îl facem este cel mai important.

Nu trebuie să ne așteptăm ca gamele să ne rezolve problemele de strumming. Fiecare exercițiu are rostul lui, iar important este să știm ce exerciții să facem pentru a evolua. Poate fi util să vă înregistrați din când în când pentru a vă putea urmări progresul și pentru a avea un termen de comparație.

Dacă simțiți că nu ați evoluat, căutați o înregistrare de acum câteva luni, ori de acum un an și comparați-vă progresul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation