Atunci când devii din ce în ce mai cunoscut și începi să te afirmi pe plan muzical vei întâlni fără îndoială oameni care au o părere negativă despre muzica ta, felul tău de a cânta sau chiar despre tine.
Nu trebuie să existe mereu un motiv, este doar felul în care stau lucrurile. Indiferent de cât de bun ești, cu siguranță o să existe câțiva oameni cărora nu le place ceea ce tu faci și la un moment dat se poate să o spună. Acest feedback negativ este distrugător pentru unii.
Indiferent de cât de mulți oameni îți spun că a sunat bine, acea persoană care lasă un comentariu negativ pe rețelele sociale ori chiar ține să îți spună personal că nu i-a plăcut va primi mereu mai multă atenție. Se poate chiar să ne facă să ne întrebăm dacă ceea ce facem este bine și dacă ar trebui să ne trăim pasiunea în continuare.
Motivul pentru care ne punem aceste întrebări este pentru că oamenii au nevoie de sentimentul de aprobare. Dacă vine cineva și spune clar că nu le place ceea ce facem, ne poate agita până în adâncul sufletului și este ceva firesc.
De multe ori persoanele care își exprimă părerea se poate să nu știe cum este să stai zilnic și să muncești pentru pasiunea ta, să faci exerciții și să asculți ce fac alții, iar din acest motiv nici nu pot vedea până la capăt care este semnificația câtorva cuvinte aruncate. Totodată, artiștii au un suflet sensibil prin natura lor, iar din acest motiv se poate să acordăm mai multă importanță unor vorbe decât ar trebui.
Dar haideți să ne gândim: care este diferența dintre feedback-ul negativ și criticile constructive? Uitați-vă peste sfaturile care urmează, iar dacă vă ajută nu ezitați să distribuiți articolul.
Faceți diferența dintre criticile constructive și feedback-ul negativ
Pentru a putea înțelege mai bine tipurile de păreri pe care le putem primi referitor la ceea ce facem este important să facem diferența dintre criticile constructive și feedback-ul negativ. Feedback-ul negativ nu ne ajută deloc. Câteva exemple pot fi: ,,a fost slab”, ,,nu o să ajungi nicăieri” sau alte afirmații care conțin cuvinte mai puțin plăcute.
Acesta este exact genul de feedback pe care trebuie să îl evităm deoarece pe lângă faptul că nici măcar nu suntem cei care l-am cerut, nu putem învăța nimic din el. De fapt, tot ce se întâmplă atunci când acordăm atenție acestor vorbe este faptul că pierdem timpul.
Criticile constructive, pe de altă parte, sunt cu totul altceva. Spre deosebire de cele menționate anterior, criticile constructive sunt transmise într-o manieră pozitivă, chit că îți aduc la cunoștință anumite lipsuri pe care le ai. A
cestea sunt de multe ori însoțite de sfaturi și soluții care te ajută să depășești aceste lipsuri. Totodată, criticile constructive nu sunt făcute în mod public, ci mai degrabă în privat pentru a evita disconfortul și pentru a menține respectul.
Dacă aceste caracteristici se regăsesc într-o critică, nu ar trebui să fim supărați deoarece nu oricine stă și ne analizează felul în care cântăm pentru a ne oferi feedback, așa că ar trebui să mulțumim persoanei care face asta. Se poate ca aceste critici să ne doară la început, dar dacă stăm și ne gândim se poate să realizăm că acel cineva care a făcut asta are dreptate. Poate că aceste sugestii ne pot ajuta să devenim mai buni.
Concluzia este că feedback-ul negativ este rău și este recomandat să îl ignorăm, deoarece nu ne poate ajuta, însă criticile constructive trebuie să fie luate în seamă. Gândiți-vă la faptul că sunt trupe care muncesc din greu să scrie piese, să repete, să înregistreze și scot până la urmă un album pe care ei îl iubesc.
Deși ei se așteaptă ca și ceilalți oameni să îl adore, câteodată nu se întâmplă așa. Se poate întâmpla ca unor critici muzicali să nu le placă albumul pe care o trupă l-a scos și poate că o să publice o recenzie în care o să spună asta. Inclusiv artiști renumiți precum Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jeff Beck, Joe Bonamassa, John Mayer și mulți alții au primit feedback negativ.
Evitați să insultați oamenii care aduc feedback-ul negativ, nu le judecați urechile, gusturile și discernământul celorlalți, dar continuați să faceți ceea ce vă place.