Ce greșeli facem înainte să cântăm?

greseli-inainte-sa-cantam

Te-ai simțit vreodată stresat înainte de a cânta în public? Sigur că da, o grămadă de oameni trec prin această experiență, dar dacă înveți să exersezi și să te pregătești pentru cântatul live așa cum o fac muzicienii cu experiență, s-ar putea să te distrezi mult mai mult.

Sunt două elemente esențiale pentru pregătirea de înainte de o cântare. Primul este să știi cum să exersezi la instrument astfel încât felul în care cânți să fie acurat și consistent în orice situație. Al doilea este să știi care sunt greșelile comune pe care le putem face și cum să le evităm ca să nu ne saboteze.

Câteva dintre greșelile comune pe care le facem atunci când ne pregătim să cântăm live sunt:

Ne concentrăm pe lucrurile greșite

Nu trebuie să lăsăm gândurile negative să ne controleze mintea deoarece ne pot influența să facem mai multe greșeli. Atunci când suntem stresați mintea noastră nu poate să facă diferența dintre ceea ce vrem să se întâmple și ceea ce nu vrem să se întâmple. Mintea noastră înțelege numai lucrurile la care ne concentrăm în mod conștient.

Așa că dacă ne gândim la cât de jenant ar fi să uităm câteva note dintr-o măsură sau un vers, mintea noastră produce în corpul nostru o tensiune care va contribui la a face chiar mai multe greșeli decât cele de care ne era frică. Gândurile asupra cărora ne concentrăm devin reale.

Ceea ce putem face în acest caz pentru ca performanța noastră să fie bună este să ne imaginăm cele mai bune momente ale noastre. Trebuie să ne vizualizăm cântând perfect, fără greșeli și bucurându-ne de fiecare moment.

Dacă facem asta într-un mod consistent, atunci frica noastră va fi înlocuită de încredere și entuziasm. Bineînțeles, asta nu poate să înlocuiască munca ce trebuie depusă pentru a stăpâni un instrument. Mulți chitariști se chinuie să cânte live deoarece felul în care cântă nu este demn de încredere, ci mai degrabă imprevizibil.

Ceea ce trebuie să facem este să descoperim care sunt inconsistențele și să le eliminăm pentru a putea avea încredere în ceea ce cântăm, de fiecare dată.

Nu ne stăpânim emoțiile

Tensiunea excesivă face cântatul corect să fie ceva foarte greu de făcut. Sunt două lucruri care creează tensiune. Primul este, așa cum am menționat și anterior, faptul că ne gândim la ceea ce nu vrem să se întâmple și ni se face frică, iar al doilea este încurajarea unor obiceiuri tehnice dăunătoare, fără să realizăm, atunci când exersăm.

Până când nu învățăm să eliberăm această tensiune, cântatul live va continua să fie ceva stresant și provocator atât la nivel fizic, cât și mental.

Ceea ce putem face este să ne formăm o strategie eficientă atunci când exersăm astfel încât să nu avem tensiune excesivă. Totodată trebuie să ne reamintim de ce vrem să cântăm în fața altor oameni.

Nu cântăm live ca să facem ceva perfect, să impresionăm sau ca să fim judecați de alții. Facem asta pentru că iubim muzica, iar ideea de a împărtăși ceea ce nouă ne place cu audiența creează entuziasm.

Cântăm ca să împărtășim o emoție cu publicul, ca să facem oamenii fericiți. Gândiți-vă la acest lucru înainte să cântați live și o să fiți mai relaxați.

Nu repetăm ceea ce o să facem în timpul concertului

Dacă vrei să cânți la un nivel profesional, pe o scenă, și ești într-o trupă cu alți muzicieni, trebuie să faci mult mai mult decât să lucrezi la felul în care tu cânți la instrumentul tău (singur).

Trebuie să faci repetiții foarte multe împreună cu ceilalți membri din trupă și să vă sincronizați foarte bine. Dacă nu faceți asta s-ar putea să faceți mult mai multe greșeli și să fiți mult mai frustrați atunci când cântați live.

Investește o parte din timpul tău de exerciții gândindu-te la: când și cum o să schimbi setările amplificatorului (sau efectele de pe pianul tău digital), când o să folosești anumite pedale de efecte, cum o să faci să îți acordezi instrumentul între piese, unde o să stea pe scenă fiecare membru din trupă, mișcări scenice (dacă este cazul), cum să captezi atenția publicului, cum comunici cu ceilalți pe scenă etc

. Întocmește o astfel de listă proprie cu lucruri ce trebuie pregătite în funcție de nevoile pe care le aveți și nu uitați de ele la repetiții. În acest fel o să vă dezvoltați abilități de cântat live solide.

Ignorăm managementul greșelilor

Ei bine, deja s-a întâmplat. Poate că tu ai greșit sau persoanele cu care cânți au greșit. Ce faci? Niciodată să nu vă opriți! Fii conștient totuși că indiferent de cât de mult te pregătești, câteva greșeli o să se întâmple în timpul unui spectacol.

Nimeni nu poate cânta perfect mereu, în special live. Poți anticipa totuși cum vei reacționa la greșeli atunci când ești pe scenă. Dacă nu te pregătești orice mică greșeală te poate face să îți pierzi concentrarea, iar asta poate face loc unor greșeli următoare.

Uită-te atent la ceea ce trebuie să cânți și identifică cele mai grele părți, greșeli pe care le mai faci atunci când cânți aceste părți mai grele, exersează în așa fel încât să te asiguri că aceste greșeli nu se mai întâmplă.

Dar, exersează în detaliu ce faci atunci când o greșeală se întâmplă, caută modalități alternative și gândește-te cum poți să scapi de aceste greșeli cu basma curată.

Atunci când exersezi eficient și te gândești cum să scapi de greșeli, cauți alternative și înveți să îți corectezi greșelile pe loc, dacă se poate, vei reuși să elimini sau să reduci frica pe care o ai atunci când cânți live.

Acum că știi care sunt cele mai comune greșeli pe care le facem, sper că toate aceste sfaturi te vor ajuta să te bucuri mult mai mult de cântatul live. Ține minte, învață să cânți cât mai consistent și lucrează foarte mult și la partea tehnică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation