Șase beneficii ale învătării unui instrument muzical

beneficii-ale-învătării-unui-instrument-muzical

Este cântatul la un instrument muzical un vis pentru tine? Englezii au o vorbă care spune că distanța dintre tine și visele tale se numește ,,acțiune”.

Ai tot timpul din lume să înveți să cânți la un instrument cât de bine vrei, iar acum că vei afla care sunt beneficiile pe care cântatul la un instrument muzical le are vei fi mai motivat ca niciodată. Ce avantaje aduce muzica?

  1. Cântatul la un instrument muzical îți dezvoltă creierul

Au fost foarte multe studii efectuate în ceea ce privește beneficiile pe care le are cântatul la un instrument muzical asupra creierului.

Fie că este vorba despre studiile  efectuate asupra efectului Mozart ori altele, aparent copiii care sunt expuși la muzică, în special cei care cântă, se descurcă mai bine la școală decât cei care nu fac asta. Diverse studii sugerează că muzica poate ajuta copiii să citească mai ușor, le dezvoltă IQ-ul și ajută în general la dezvoltarea creierului.

Instrumentele muzicale sunt mult mai eficiente la îmbunătățirea aptitudinilor de gândire abstractă decât folosirea calculatorului. Adulții pot avea și ei avantaje deoarece muzica ține mintea într-o stare de alertă, fapt ce poate duce la îmbunătățirea memoriei.

Totodată muzica are un rol foarte important în reducerea stresului, creșterea productivității, dezvoltarea creativității și îmbunătățirea încrederii în sine.

  1. Cântatul la un instrument muzical te învață să fii disciplinat

Învățatul unui instrument muzical poate fi asemănat învățatului unei noi limbi, iar din acest motiv procesul poate fi deseori provocator. Una dintre calitățile pe care muzicienii le posedă este disciplina. Este imposibil să devii bun la un instrument fără o disciplină foarte bună. Trebuie să îți stabilești o rutină zilnică pentru a exersa.

  1. Vrei să scapi de stres?

Cu toții avem zile în care suntem stresați și vrem pur și simpu să facem o pauză de la tot ceea ce se întâmplă. Ai observat vreodată cât de mult te ajută să te relaxezi o muzica soft? Imaginează-ți cât de mult se poate amplifica acel sentiment de relaxare atunci când tu ești cel care cântă. Muzica este o mică bucurie a vieții care ne ajută să ne relaxăm oricând avem nevoie.

Michael Jolkovski, un psiholog care a studiat mult efectele muzicii asupra creierului, consideră că muzica ajută la scăderea nivelului de stres și este totodată un catalizator social.

El este de părere că muzica satisface nevoia de deconectare de la grijile zilnice și face asta într-un mod mult mai constructiv decât consumul de alcool, mâncatul excesiv, televizorul sau browsing-ul pe internet fără un motiv anume.

  1. Te face să te simți îndeplinit

Dacă ești începător și te chinui să înveți prima piesă, poate fi frustrant. Totodată sentimentul de satisfacție pe care o să îl ai atunci când ai învățat prima ta piesă este unic.

Nu contează cât de ușoară este piesa, niciodată nu o să uiți prima piesă pe care ai învățat-o și o să te simți mereu mândru de ea.

Cântatul la un instrument muzical este distractiv

Desigur, poate fi foarte greu la început, dar odată ce devii din ce în ce mai bun la un instrument o să devină din ce în ce mai distractiv. O să începi să împărtășești ceea ce știi și cine știe, poate o să vrei să faci asta din ce în ce mai mult. Cântatul la un instrument îți poate deschide multe oportunități care o să îți schimbe felul în care îți trăiești viața.

Beneficii sociale

Muzica ajută oamenii și în diverse situații sociale. De multe ori reușește să lege noi prietenii și chiar mai mult de atât. Antrenamentul prin care mintea și corpul trebuie să treacă pentru a dezvolta o bună înțelegerii a muzicii este totodată util pentru îmbunătățirea capacităților discursive.

Mai mult de atât, te va ajuta să dobândești noi aptitudini de cooperare, de management al timpului, de concentrare și ascultare. Capacitățile de exprimare vor atinge totodată un nou nivel și vei începe să scapi de anumite inhibiții.

Acum că sunteți conștienți de toate aceste beneficii, poate că te gândești la ce instrument ar trebui să alegi, ce ar fi potrivit pentru tine sau pentru copilul tău.

În prezent, mulțumită internetului putem afla o sumedenie de informații despre toate instrumentele existente. Alegerea instrumentului potrivit trebuie să pornească mereu de la stilul preferat de muzică și de la acele pasaje sau ritmuri care ne atrag cel mai mult.

Există foarte mulți oameni care încearcă mai multe instrumente, dar pentru a evolua corespunzător este foarte important să lucrezi cu profesorii potriviți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation