Chitara electrică – Un ton bun pentru orice buget

Chitara-electrică

Într-adevăr, cântatul la chitară nu este cea mai ieftină pasiune din lume. Chiar și instrumentele destinate unui buget redus nu costă așa de puțin. Acesta este un mic ghid care te va ajuta să îți alegi instrumentele potrivite pentru a îți face un setup.

Dacă vrei să ai un ton bun va trebui să cauți o chitară decentă și un amplificator care, dacă bugetul vă permite este preferabil să fie pe lămpi. Dacă încă nu justificați prețul unui amplificator pe lămpi, atunci nu vă temeți, căci există o sumedenie de amplificatoare pe tranzistori care vă pot oferi un ton care să vă încânte.

Când căutam să îmi cumpăr o chitară și un amplificator care să se încadreze într-un buget mic spre mediu, mulți oameni îmi spuneau: ”depinde de ceea ce preferi, fiecare om este diferit”. Aceste vorbe sunt cât se poate de adevărate, fiecare dintre noi dorește să adopte un anumit stil, ascultă un anumit gen muzical și tot așa.

Noi însă, am face bine să ne formăm o idee despre ce ar trebui să cumpărăm sau ce instrumente sunt mai calitative în funcție de buget. Deși o să vă dau câteva sfaturi, este esențial este să mergeți într-un magazin de muzică și să încercați tot ce puteți.

Poate ați observat deja atunci când v-ați uitat pe diverse site-uri de instrumente muzicale că prețurile pot deveni destul de piperate. Voi încerca să dau sfaturi pentru fiecare buget, deoarece sper ca ceea ce scriu să fie folositor pentru orice nivel financiar.

Fiți atenți la ceea ce se simte cel mai bine în mâinile voastre, la ceea ce vă motivează să cântați. Instrumentele cele mai bune sunt acelea care vă inspiră atunci când le cântați.

Puteți să vă chinuiți în continuu căutând tonul perfect și să vă păcăliți crezând că odată ce aveți ”acea chitară” toate problemele pe care le aveți în timp ce cântați vor fi într-un mod miraculos rezolvate. Ceea ce vrem este un setup versatil și cu un ton bun, care să își facă treaba.

 1) Un setup pentru un buget scăzut

Este incredibil cât de bine încep să fie lucrate chitarele din gama Squier Classic Vibe, Squier Vintage Modified și Squier Deluxe.

Squier este un subbrand Fender și le oferă celor care adoră chitarele Stratocaster și Telecaster o șansă foarte bună să obțină un ton bun și un instrument versatil la un preț corect.

Brandul Epiphone (subbrand Gibson) face totodată chitare foarte bune, în special dacă vă plac Les Paul-urile, SG-urile sau chitarele semi-hollow de tip ES-335, ES-339. Trebuie să ținem cont în alegerea instrumentului și de scală. Chitarele de tip Epiphone/Gibson au o scală de 24.75 inch, iar cele de tip Squier/Fender de 25.5 inch.

Asta înseamnă că dacă vă este ușor să faceți bend-uri folosind corzi de 0.10 pe Epiphone/Gibson, vă este mai greu să faceți aceleași bend-uri pe corzi de 0.10 pe un Squier/Fender. Dacă vă deranjează acest lucru puteți folosi corzi de 9-42 sau 9-46 pe Fender.

În ceea ce privește amplificatorul, este destul de greu să ne întindem la un amplificator pe lămpi într-un buget scăzut, așa că ne vom uita mai întâi la un amplificator pe tranzistori de tipul Roland Cube, Fender Mustang, Orange ori Marshall MG.

Dacă vă puteți întinde puțin mai mult veți observa că Fender face un combo și un head Super Champ X2 care sună fenomenal și este o alegere foarte bună în ceea ce privește raportul calitate/preț.

Acestea sunt amplificatoare foarte apreciate deși sunt cele mai ieftine amplificatoare pe lămpi de la Fender. Ele au 3 lămpi, dar și un circuit digital. Canalul 1 este un canal clean de genul Fender Blackface, iar canalul 2 simulează mai multe tipuri de amplificatoare.

Are totodată mai multe efecte digitale și pot fi cuplate la calculator și mulțumită softului Fender Fuse veți putea modifica mai mult opțiunile și schimba anumite setări.

 2) Un setup pentru un buget mediu

Pentru un buget mediu recomand chitarele Fender făcute în Mexic sau Japonia, chitarele Gibson Faded/Special/Studio care sunt făcute în SUA sau chitarele PRS SE făcute în Coreea. Fenderurile mexicane din seriile Standard, Classic și Classic Player sunt foarte bine lucrate raport calitate/pret și sunt ușor de modificat.

Fender oferă și un model mai accesibil lucrat in SUA, sub numele de American Special (fostul Highway One). Chitarele PRS SE sunt foarte bine lucrate raport calitate/pret, au un sustain foarte bun și sunt destul de rezonante.

Chitare de genul Gibson SG Standard ori Gibson Les Paul Studio pot fi găsite la prețuri foarte bune și în piața second-hand.

În ceea ce privește amplificatorul, Fender Blues Junior, Fender Blues Deluxe și Hot Rod sunt alegeri foarte bune și foarte versatile.

Unii consideră că Fender Blues Junior nu are suficient ”headroom” pentru cântat live, iar din acest motiv pot spune că o altă opțiune bună poate fi alegerea unui head SuperChamp X2 sau Bassbreaker împreună cu un cabinet Fender Hot Rod Deluxe. Combo-urile VOX AC15 si AC30 oferă clean-uri frumoase și sunt considerate a fi foarte versatile.

Totodată Marshall oferă amplificatoare bune în seria DSL. Head-urile DSL, cât și combo-urile DSL15C ori DSL40C sunt foarte versatile și sună bine. Alte alegeri bune pot fi head-urile Orange sau Blackstar.

 3) Un setup pentru un buget ridicat

Pentru un buget ridicat putem vorbi deja de seriile Fender American Standard (sau Pro, cum se numesc acum), American Deluxe (Elite), Fender Signature sau chiar Custom Shop. Acestea sunt instrumente considerate legendare de mulți chitariști.

Deși instrumentele Fender mexicane sunt exceptionale și au vibe-ul unui Stratocaster sau Telecaster, cele americane se cântă mai ușor, sună mai bine și sunt mai rezistente.

Costurile sunt mai mari deoarece materialele și componentele folosite sunt mai bune, sunt construite la standarde mai înalte, cu un control mai bun al calității. Mulți chitariști preferă să cânte cu un Fender mexican live și să înregistreze cu cel american, deoarece nu doresc să stea cu frică atunci când merg la o cântare.

Majoritatea oamenilor nu vor știi care este diferența dintre un Fender mexican și unul American decât dacă știu la ce să se uite și ce să asculte. Chitarele Gibson Les Paul (gamele Classic, Traditional, Standard), Gibson SG Standard, ES-335, ES-339 sunt din nou alegeri foarte bune și oferă un ton legendar.

Paul Reed Smith oferă chitare foarte bine lucrate și cu un ton distinct în seriile S2, CE24 și Core. Alte branduri foarte bune de chitare sunt Ibanez (cele made in Japan), Suhr, G&L, EVH, Charvel și tot așa.

În ceea ce privește amplificatoarele sunt o multitudine de alegeri bune, de la Fender Super-Sonic, Bassman, Twin, la Marshall JCM, Silver Jubilee, JVM sau alte amplificatoare precum Two-Rock, Victory, Toneking ori PRS.

Sunt multe de încercat, iar acesta este doar un mic ghid, dar poate că vă va ajuta să vă formați o idee. Trebuie să spun, cu toate acestea că tonul stă cel mai mult în mâinile fiecărui chitarist.

Oricare ar fi gândurile voastre, nu avem nevoie de instrumente scumpe pentru a fi buni muzicieni, dar acestea ne motivează și ne inspiră să dăm tot ceea ce este mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation