Mentalitatea în Lupta cu Datoria. 4 Atitudini Câștigătoare

Mentalitatea-în-lupta-cu-datoria

Când te concentrezi pe datorii, ai parte de datorii. Când te concentrezi pe prosperitate, ai parte de bani. Pentru asta ai nevoie în momentul acesta de un plan care să te aducă pe zero şi să te poţi concentra pe prosperitate.

Asta înseamnă să-ţi faci planul cu absolut toate datoriile pe care le ai, să le achiţi ca să fii pe zero cu toată lumea şi să poţi să te bucuri de libertate şi de ceea ce poţi tu să devii în continuare.

Astfel propune cunoscutul scriitor și consultant în domeniul economic Daniel Zărnescu să abordăm una dintre cele mai grele situații ce vine odată cu datoriile și imposibilitatea plății acestora.

Știm că datoriile nu vin doar ca o corvoadă asupra bugetului lunar, iar datornicul se luptă cu rușinea față de ceilalți și față de el însuși, cu teama de a fi judecat, cu depresia și frustrări.

Cu toate acestea, schimbarea este în noi, iar atitudinile câștigătoare se pot educa și învăța chiar și atunci când speranța pare că nu mai are putere. Noi vă propunem 4 atitudini câștigătoare, ce vă vor ghida de-a lungul perioadelor grele:

  1. Să fim onești față de noi înșine – De cele mai multe ori alegem să ne acordăm circumstanțe atenuante și să fim mai blânzi când vine vorba de propria persoană și de acțiunile noastre decât atunci când este vorba de cei din jurul nostru. Când ne simțim copleșiți de datorii, a ne plânge de milă nu este o soluție. Acțiunea este cea care ne va motiva să ieșim din stare și să ne dăm singuri o mână de ajutor. De la lectura unei cărți de educație financiară ce ne poate explica felul în care trebuie să ne analizăm bugetul lunar, la a face efectiv un plan de bătaie sau a da un telefon unei persoane dragi cerând un sfat, toate acestea sunt un prim pas pentru a ne ridica moralul și a ne repoziționa corect față de situația în care ne aflăm.
  2. Să ne asumăm în totalitate situația – O poziționare de tipul “victimă” nu este deloc recomandată în lupta cu datoriile. Atunci când vina pare a fi a altora și nu a noastră, o mică trecere în revistă a felului în care am folosit banii ce au devenit greu de rambursat este un exercițiu util. Fie că e vorba de o vacanță lungă, mobilier nou sau plata studiilor pentru cei mici, banii au contribuit la o stare de bine, iar acum, firesc, trebuie să îi returnăm. Această asumare oferă o atitudine onestă și o poziționare corectă, iar odată ce returnarea devine un fapt firesc, mentalitatea se va alinia și ea.
  3. Să cerem ajutorul – Atunci când știm că nu ducem o luptă singuri, ci că întrega familie ne este alături, suntem mult mai motivați să rezolvăm problemele. Sentimentul de a fi iubit și apreciat chiar și în această situație neplăcută ne va ajuta să ieșim din starea de panică și să ne concentrăm pe soluționarea acestei situații.
  4. Să trăim în prezent – Una dintre cele mai ușoare scuze ale datornicilor este aceea că a rambursa, a face rost de bani, a găsi o soluție, toate acestea sunt prea grele pentru a putea fi realizate, în timp ce a ignora situația este mai ușor. Nimic mai fals. Atunci când simțim că suntem depășiți de ceea ce ni se întâmplă nu trebuie să fugim. Alături de cei dragi putem face cele mai bune alegeri: un job part-time care să ne aducă un venit suplimentar, o listă de cumpărături mai mică, cheltuieli mai bine analizate, iată câteva soluții extrem de simple pentru ca datoriile să poată fi achitate.

Se spune că dacă pleci la luptă cu o mentalitate de învingător, lupta este pe jumătate câștigată, însă, de cele mai multe ori datoriile sunt copleșitoare, iar a le achita devine o povară financiară, dar și mentală.

De cele mai multe ori datornicii sunt guvernați de frustrări și de griji și sunt predispuși la un comportament nepotrivit și nu orientat către soluții.

Trebuie să ne reamintim întotdeauna că a fugi de o situație neplăcută nu înseamnă a o rezolva și că atunci când nu mai știm cum să gestionăm situațiile negative, cei 4 pași de mai sus ne pot ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation