10 filme din care puteți învăța despre finanțe

filme-din-care-puteți-învăța-despre-finanțe

Dorința de îmbogățire, goana după avere și putere, influența banilor asupra comportamentului, secretele succesului rapid sunt subiecte de interes pentru mulți regizori și scenariști.

Dacă vreți să învățați despre bani și, în același timp, să petreceți câteva ore alături de prieteni sau familie vă recomandăm 10 filme pe care le puteți viziona.

  1. Trading Places (Pariul) – un film vechi dar cu un mesaj și umor foarte actuale. În acest film, doi oameni, unul foarte bogat și unul foarte sărac, se trezesc fără voia lor, că fac schimb de vieți.
  2. The Wolf of Wall-Street (Lupul de pe Wall-Street) – bazat pe o întâmplare adevărată, filmul prezintă ascensiunea și decăderea lui Jordan Belfort, un broker important din New York.
  3. Wall-Street și Wall-Street: Banii sunt făcuți să circule – două filme despre cum funcţionează bursa și intrigile din spatele acesteia, și despre cum la bursă se pot câştiga banii foarte repede dar se şi pot pierde la fel de repede.
  4. The Pursuit of Happiness (În căutarea fericirii) – un film despre dragostea paternă, despre inteligență, ambiție, voință și puterea de a-ți urma visele.
  5. Confessions of a Shopaholic (Mă dau în vânt după cumpărături) – un film amuzant cu un mesaj profund despre cum dependența de cumpărături și cheltuielile impulsive pot distruge cariere și prietenii.
  6. Margin Call (Panică pe Wall-Street) – un thriller despre jucătorii-cheie dintr-o firmă de investiţii pe parcursul a 24 de ore din perioada începutului crizei financiare mondiale, în 2008. Când analistul-junior Peter Sullivan obtine informaţii care pot duce la căderea firmei, se porneşte o avalanşă care îi va aduce pe marginea prăpastiei pe toţi cei implicaţi la nivel decizional sau moral.
  7. Rogue Trader (Escrocherii financiare) – filmul relatează povestea fostului broker de produse derivate Nick Leeson și falimentul Barings Bank din 1995. Nick Leeson face speculații fără autorizație, iar pierderile și le ascunde într-un cont secret, păstrând impresia că speculațiile băncii sunt profitabile. Pierderile devin tot mai mari dar Leeson încearcă să le ascundă și fuge împreună cu soția sa. El nu își dă seama de gravitatea faptelor sale până când nu citește într-un ziar că Banca Barings a dat faliment ca urmare a pierderilor acumulate.
  8. Enron: The smartest guys in the room (Enron)– este povestea unuia dintre cele mai controversate scandaluri economice din istorie, în care top managementul uneia dintre cele mai mari companii americane și-a însușit 1 miliard de dolari, în timp ce investitorii și angajații au pierdut totul. Gibney dezvăluie ierarhia stufoasă din consorțiul Enron, precum și lipsa totală de morală care reprezenta filosofia corporației. Filmul ajunge la un deznodământ fulminant pe măsură ce aflăm cum top managementul de la Enron stoarce profituri de sute de milioane de dolari din criza energetică din California.
  9. The Big Short (Brokerii apocalipsei) – Când patru outsideri observă ceea ce marile bănci, media și guvernul refuză să vadă, și anume, iminența colapsului economiei globale, au o idee de geniu: să parieze împotriva băncilor. Investițiile lor extrem de îndrăznețe îi vor duce în culisele sumbre ale sistemului bancar, unde vor fi nevoiți să se îndoiască de oricine și de orice.
  10. Inside Job (Adevărul despre criză) oferă, prin vocea lui Matt Damon, cea mai cuprinzătoare analiză a crizei financiare globale începută în 2008.

Fiecare din aceste filme este o lecție și vă va ajuta să fiți mai conștienți despre atitudinea dumneavoastră față de bani și bogăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation