Diferența dintre cafeaua boabe și cafeaua solubilă

Cafea-instant-pentru-cappuccino

A venit momentul să aflăm care este diferența dintre cafeaua boabe și cafeaua solubilă. Cea din urmă poate fi achiziționată chiar și dintr-un pasaj subteran unde se găsește un magazin de cafea și are următoarele avantaje:

 • Se prepară în doar 30 de secunde – asta înseamnă că nu vei întârzia dacă mergi la serviciu;
 • Are un termen de valabilitate lung – o poți folosi mult timp după ce ai cumpărat-o;
 • Nu necesită aparate și instrumente speciale – ceea ce înseamnă că nu va trebui să speli aparatul de cafea sau filtrul, așa cum se întâmplă atunci când prepari o cafea boabe.

Inamicul cafelei solubile este cafeaua boabe. Iată care sunt avantajele acestui tip de cafea:

 • Conține vitamine și minerale – este benefică pentru organism;
 • Nu conține aditivi și arome artificiale – vei bea o cafea cu un gust autentic;
 • Conține multă cofeină – îți va satisface papilele gustative, dar în același timp îți va oferi și un plus de energie;
 • Are un gust delicat și o aromă deosebită – fiind potrivită mai ales pentru cei care preferă cafeaua de înaltă calitate;

cappuccino-cu-cafea-instant

Cafeaua solubilă nu are aproape nicio șansă în fața cafelei boabe. Totuși, este posibil ca unii să nu fie încă dispuși să renunțe la câteva minute de somn pentru a prepara o cafea boabe. Însă, după ce vor afla adevărul despre cafeaua solubilă, cred că își vor schimba părerea.

Tot ce trebuie să știi despre cafeaua solubilă

Cafeaua preparată după principiul “adaugă doar apă” a fost recunoscută printr-un brevet de mai multe ori. Prima dată a fost brevetată de francezii Allais în anul 1881, apoi de japonezul Kato în 1901. La acea vreme, cafeaua solubilă nu i-a făcut foarte frumoși pe inventatori. Însă, în 1910, americanul Washington a devenit cu adevărat faimos după ce a deschis mai multe prăvălii de unde clienții puteau cumpăra cafea solubilă.

Primul război mondial l-a ajutat să obțină faima mult dorită, pentru că înainte de a pleca la luptă, soldații aveau nevoie de cafea pentru a obține un plus de energie și, bineînțeles, nu aveau timp să-și prepare o cafea boabe.

Morgenthaler, un chimist elvețian i-a sfătuit pe consumatori să încerce o băutură de cafea granule, în perioada celui de-al doilea război mondial. Având spirit antreprenorial, acest om de știință a fost angajat imediat de o companie elvețiană destul de cunoscută și a început să vândă cafea solubilă.

cafea-instant

Pe vremea aceea, o bombă putea să explodeze în orice secundă. Astăzi, din fericire, avem suficient timp să preparăm sau să cumpărăm o cafea boabe de înaltă calitate, deoarece suntem mult mai în siguranță.

Prepararea cafelei solubile

Pentru pregătirea unei cafele solubile trebuie să se respecte următorii pași:

  • Recoltare – de cele mai multe ori, cafeaua solubilă, este robustă, nu arabica, pentru că acest soi nu este pretențios și se poate extrage o cantitate minimă pentru a se obține o cafea ce imită băutura reală. De asemenea, are mai multă cofeină și este foarte rezistentă la temperaturi înalte.
  • Curățarea boabelor – după ce boabele sunt curățate sunt trimise la expertiza calității. Aici, doar boabele de cea mai bună calitate se păstrează pentru producerea cafelei boabe. Celelalte se folosesc la prepararea cafelei solubile.
  • Prăjire – unii producători folosesc uleiuri artificiale pentru o crea o aromă naturală. Astfel, clienții ajung să cumpere o cafea solubilă cu un gust falsificat.
  • Măcinare – după ce este măcinată în particule mici, cafeaua este transformată într-un extract, după care este deshidratată (pentru acest proces se folosește presiune puternică și apă extrem de fierbinte).
  • Alegerea tipului de cafea: sublimată, praf ori granule – dacă se optează pentru primul tip, cristalele trebuiesc congelate apoi uscate în vid pentru a se obține un praf. Ulterior, extractul se pulverizează în aerul extrem de fierbinte pentru a se usca imediat. Pentru obținerea granulelor de cafea, praful se hidratează intens.
  • Adăugarea aromelor, în funcție de gust – aroma boabelor de cafea este naturală și nu poate fi înlocuită de nicio aromă artificială.
  • Cafeaua solubilă este trimisă la ambalare.

Revenind la “bătălia” dintre cafea solubilă și cea boabe, am putea spune că cea din urmă a căștigat lupta. Cafeaua arabică are o amărăciune destul de neplăcută, conține aditivi dăunători și are o aromă slabă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Navigation