Faina de grau, care contine gluten, este un ingredient in foarte multe mancaruri surprinzatoare, cum ar fi asezonarile si amestecurile de condimente. Aici sunt unele mancaruri obisnuite care contin gluten:
- Grau ( inclusiv faina, cuscus si alte mancaruri pe baza de grau)
- paste/ taitei ( inclusiv taiteii din oua si ramen)
- Produsele coapte ( prajituri, torturi, produse de patiserie)
- Bere
- Paine (inclusiv firimiturile de paine si crutoanele)
- Cerealele
- Tortilla din faina
- Sosuri ( inclusiv sosul de soia si otetul idn malt)
- Unele supe
Care e diferenta dintre “fara gluten” si “fara grau”?
Din momentul ce glutenul se gaseste in grau, orz si secara, toate mancarurile fara gluten o sa fie, de 2asemena, si fara grau. Dar mancarurile fara grau, totusi, ar putea totusi sa mai contina gluten, sub forma orzului sau al secarei.
Cine are nevoie cu adevarat sa renunte la gluten ?
Numarul de americani care au ajuns sa evite glutenul a crescut de peste 3 ori intre 2009 si 2014 , dar numai oamenii care au boala celiaca si cei care sunt diagnisticati cu alergie la grau au nevoie de fapt sa renunte la alimentele fara gluten, spune Paige Bente, manager de nutritie la Beachbody. “Si inca exista foarte multe dezbateri in privinta intolerantei la gluten”, a adaugat ea.
“Unii oameni fara boala celiaca sau o alergie la grau ar putea sa observe anumite beneficii aduse de renuntarea la gluten,” spune Bente, “dar acest lucru nu are de a face cu glutenul. Atunci cand majoritatea oamenilor renunta la gluten, ei renunta la prajituri, pizza si alte mancaruri procesate ce contin faina alba- adica mancare de tip junk food, motiv pentru care ei incep sa se simta mai bine. Nu exista absolut nici o problema in privinta glutenului atunci cand vine vorba de majoritatea oamenilor. Este perfect sanatos.”